BLOG
Entrenem l’equilibri
Per evitar les conseqüències de perdre l’equilibri, és important reeducar i entrenar el nostre cos. Amb un entrenament adequat, pot millorar notablement.
Amb el pas dels anys o a causa d’una malaltia, les persones perden mobilitat, agilitat i capacitat per mantenir l’estabilitat. Això fa que es perdi correcció postural, que augmenti la dificultat de mantenir l’equilibri i per tant que hi hagi risc de caigudes.
Per evitar les conseqüències de perdre l’equilibri, és important reeducar i entrenar el nostre cos. Amb un entrenament adequat, pot millorar notablement.
Sense equilibri, el nostre dia a dia es complica ja que les habilitats motrius bàsiques, que són tots aquells moviments que es presenten de forma natural en els humans, giren entorn seu. Així doncs, té un paper rellevant perquè és un dels sentits fisiològics que ens permet realitzar les habilitats motrius amb èxit i mantenir adequadament la posició de les diferents parts del cos en l’espai, l’orientació espacial i la regulació del mateix espai.
Què necessitem per mantenir l’equilibri?
Necessitem que aquests tres sistemes funcionin correctament i coordinats:
- El sistema vestibular de la oïda. Ubicat a dins de l’oïda interna té la funció d’enviar al cervell informació de les acceleracions i desacceleracions. El cervell transmet les ordres als músculs que permeten que ens mantinguem en equilibri al rebre els
- La vista. A través d’ella percebem l’entorn, on estem situats i la distància o profunditat dels objectes.
- El sistema propioceptiu. Sensors situats en el coll, l’esquena, les articulacions i els peus encarregats de transmetre la informació de la part del cos que suporta més pes i de indicar on tenim el cos respecte al nostre entorn.
Si algun d’aquests sistemes no funciona bé o la informació no arriba al cervell, pot afectar l’equilibri.
Millorar l’equilibri és possible!
L’equilibri es pot entrenar i millorar. Podem re-educar i entrenar el nostre cos per rebre i interpretar la informació que perceben els nostres sentits. Però perquè aquest entrenament sigui realment útil, ha d’anar acompanyat d’exercicis per millorar la força de les extremitats inferiors i de tota la musculatura que envolta la columna vertebral. A més, ha de ser funcional per a l’activitat diària de cada persona.
S’ha de partir de la base que cada persona té una afectació diferent, una força i desequilibri diferent i sobretot, unes característiques i necessitats diferents. Per tant, l’entrenament ha de ser individualitzat, i és necessari que el planifiqui i el coordini un Educador Físic Esportiu com la nostra entrenadora personal.
Des del nostre Centre de Salut i Esport MIFAS Active t’ajudem a millorar l’equilibri a través d’un entrenament totalment personalitzat i adaptat a tu.
Comentaris